Medici udvar zenéje

Előadók

Custos Consort régizene együttes tagjai:
Király Nóra – középkori hárfa, ének
Szászvárosi Sándor – viola da gamba
Tokodi Gábor – lant
Sipos Csaba – ütőhangszerek

Leírás

A Medici család támogatásával számtalan műalkotás született meg a reneszánsz évtizedeiben. Ilyenkor elsősorban az építészeti, képző- és iparművészeti alkotásokra gondolunk. Pedig Toszkána hegyei-völgyei, lankái között fekvő városaiban megszületik az új reneszánsz életérzést , a humanizmust eszméjét megszemélyesítő zene is. Új kompozíciós technikák, zenei formák, hangszerelések adják az újdonságot a zenének.

A koncert programja két emblematikus Medici személy köré fókuszál: Lorenzo de’ Medici és Medici Mária, mint már II. Henrik francia király felesége, francia királynő.

Így műsor a korai itáliai reneszánsztól indul, a “Csodálatosnak” (Il Magnifico) nevezett  Lorenzo de’ Medici korától.

A humanizmus korában az új eszme természetesen hatást gyakorol a kor zenéjére is. A zeneszerzők, költők, gondolkodók csoportjából a “Florentie Camerata”-ból kerülnek ki az új zenei irányzatok, melyek sok szempontból is szemben állnak az előző egyház centrikus “középkori” gondolkodásmóddal. Nagyobb számban jelennek meg  világi témák és a görög drámai stílus. Megszületik az első opera is.

A hangverseny végére Medici Katalinnal elhagyjuk mi is Itáliát, – kinek születése 500. évfordulóját ünnepeljük 2019-ben – hol II. Henrik oldalán Franciaország királynője lesz. Katalinnal királynővel a koncert programja is elutazik Franciaországba, Európa másik politikailag és művészeteket tekintve is meghatározó pontjára. A vallásháborúk sújtotta országban az uralkodói osztály pompájához a forrongások ellenére is hozzátartozott Párizsban is a művészetek pártolása, támogatása. Medici Katalin részben tragikusnak mondható élete ellenére is patrónusa volt a művészeteknek.

Az itáliai és francia vonalra felfűzött koncert programja:

Itália:
Giulio Caccini
Vincenzo Galilei
Claude GervaiseAdrian Le Roy
Francesco da Milano
és más szerzők dalai és táncai elevenítik Itália Francia ország e fennkölt korát.

A reneszánsz Itália bölcsője volt az udvari táncoknak, koreográfiáknak. A program ki tud egészülni a Company Canario Historikus Táncegyüttes  2 pár táncosával, mely látványát tekintve hatalmasat emel az önmagában is érdekes hangversenyen. A színes táncos kellékek, jelmezek még jobban megragadják a közönséget.

A hangverseny költségvetése

A hangverseny személyreszabott költségvetését kérje az info@szaszvarosi.hu e-mailcímen!

Refernciák:


http://vigado.hu/jegyiroda/-/program/10184/matyas-kiraly-koranak-zeneje


Az M5 stúdiójában jártunk, a “Hétvégi Belépő” c. műsorban.
https://youtu.be/ijTMqpF8uWg