Szászvárosi Sándor

a historikus előadói gyakorlat képviselőjeként elsősorban a 15-18. század változatos zenei stíluskorszakainak előadására koncentrálja a figyelmét. A Hungaroton Records gamba-szólistája, aki amellett, hogy rendszeresen koncertezik Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Portugáliában, Németországban vagy éppen Csehországban, maga is több régizenei együttes (köztük a Sonora Hungarica Consort és a Custos Consort régizene együttes és a Sebastian Consort) alapítója.

A budapesti Zeneakadémián és a Debreceni Egyetemen kamarazenész és csellóművészi diplomát szerzett, majd a bécsi Zeneakadémián (Universität für Musik und Darstellende Kunst, Wien) folytatta tanulmányait, ezúttal viola da gambán José Vazquez osztályában, majd mesterképzésre pedig Lipcsébe iratkozott be (Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy”, Leipzig), hol tanárai voltak Irene Klein, Nicholas Parle.

Nevéhez fűződik a magyarországi alap és középfokú gamba oktatás elindítása a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában, hol tanár volt 2002 és 2004 között, majd a Pikéthy T. Zeneművészeti Szakközépiskolában, és a Ward Mária Zeneművészeti Szakközépiskolában utóbbi kettőnek jelenleg is tanára.

Fellépett már a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Zempléni Fesztiválon, az Utrechti Régizenei Fesztiválon, az Indiában, a Hungarian Massala Fesztiválon, az Győri Öt templom Fesztiválon, a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon, a Perla Musica Régizene Fesztiválon, a Cesky Krumlovi Barokk művészeti Fesztiválon, és a Pozsonyi Régizene Fesztiválon.

Felvételei között olyan, a kritika által méltatott lemezek sorakoznak, mint
„Telemann triószonáták”,
„Cantabo Domino” barokk kontratenor-áriák,
a „L’echo du Danubet” Johann Schenk op. 9-es szonáta sorozata,
és a „Ruhe szonátáit” bemutató lemez, mindkettő a HUNGAROTON gondozásában megjelentetve,
“Buxtehude és kora”,
vagy a „From the Spirit of  Gamba to Human Voice” – szóló gamba lemez.
illetve 2018-ban közreadott „Ars Lachrimarum”, a Könnyek művészete című CD.