Angyal, az ördög és a mester

Custos Consort régizene együttes tagjai:
Szászvárosi Sándor – viola da gamba
Tegyei Zoltán – csembaló
Nagy Réka – viola da gamba
Davidovics Igor – lant

A hangverseny programja

M. Marais: Le Labirinthe, La Reveuse, L’ Arabesque
Ste Colombe: 3. koncert Le tendre
A. Forqueray: La Forqueray, La Remeau, La Leclair

Néhány gondolat a hangversenyről

Hubert le Blac a Mercure de France c. korabeli irodalmi szaklapban megjelent írása szerint, Marin Marasi és Antoine Forqueray, a két kortárs ellentétes karakterű viola da gamba játékát úgy mutatja be, mint az  angyal és az ördög hangját. Marais kedves, lágy hangvételével ellentétben állt Forqueray hihetetlen virtuóz, helyenként ennek ellenére már- már robosztus játékával. A programban megszólaló néhány darab jól példázza ezt a különbözőséget.

A Le Labirinthe “in medias res” a versaillesi labirintusban, a palotakertbeli bolyongásra invitálja a hallgatót. A jól megtervezett barokk kert útvesztőiként számos hangnemet, számos karaktert és tempót érintve – mely nem volt része ilyen hatalmas távolságokban a barokk komponálási szokásainak – gondolkodtatta és emlékeztette a hallgatót a király, XIV Lajos nagyságára. Marais műveit követi a Minden Reggel c. film óta gamba irodalmának legismertebb művei között helyet kapó két Marais mű az Álmodozó és a barokk korban elképzelt arab építészetet megelevenítő L’Arabesque, mely akár lezárója, vagy megoldója is lehet a zene által bennünk kialakult gondolatoknak.

A hangverseny programjának középpontjába kerül Ste. Colombe koncertje. A Mester, kinek köszönhetjük a hetedik húrt a gambán a “Minden reggel” tanúsága szerint, valamint számtalan kisebb gyönyörű művet a hangszerre, melyből egyet a koncert közönsége is “hazavihet” a lelkében.

A műsor második felében az “Ördög”, Forqueray; önmagát valamint két kortársát, két kiváló komponistát megszemélyesítő mű kerül bemutatásra. A művek sötét, súlyos hangvételű rendkívüli virtuozitást igénylő karakterük méltán keltik fel a hallgatóság érdeklődését. A három tétel egy pillanatra sem engedi el a közönség figyelmét. A lágy dallamokat is sűrűn akkordokkal teleaggatva komponálja a szerző pillanatnyi pihenést sem engedve közönségnek és előadónak.

A hangverseny személyreszabott költségvetését kérje az info@szaszvarosi.hu e-mailcímen!

Refernciák:
Koncert előtti beharangozó videó egy korábbi hasonló programunkhoz.