Ars Lachrimarum –  a könnyek művészete

CD-bemutató hangverseny

előadók
Szászvárosi Sándor – viola da gamba
Nagy Csaba – lant

CD bemutató programja
G. Dufay: Adieu ces bons Vins – fantázia
T. Hume: Good again
J. Playford: Faronell’s Division on a ground
D. Ortiz: Recercada sobre la Spagna
R. Rognoni: Anchor che col Partire
J. Dowland: All ye whom love
Flow my Tears
If my complaints
T. Hume: Life
J. Dowland: Prelude

Részlet a CD-borítóról

“Miért érzi a lélek oly közel magához a könnyek művészetét, a műalkotásokban oly gyakran megnyilatkozó melankóliát, ha az emberi élet boldogságának és boldogulásunknak a művészete, mint tudjuk, épp a szomorúság elkerülésében rejlik. Miért oly kedves a művészet csodálatos alkímiájában megnemesített szomorúság a lélek számára? Ó, boldog pillanatok, mikor versek és zenék, képek és terek úgy szólítanak meg bennünket, s mesélnek Istenről, halálról, szerelemről, hogy e hatalmas valóságok előtt elcsendesülő lelkünk kimondhatatlan boldogságban ölti magára a boldogtalanság sötét színekből font palástját…”

Szászvárosi Sándor a historikus előadói gyakorlat képviselőjeként elsősorban a 15-18. század változatos zenei  stíluskorszakainak előadására koncentrálja a figyelmét. A Hungaroton Records gambaszólistája, aki amellett, hogy rendszeresen koncertezik Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Portugáliában, Németországban, vagy éppen Csehországban, maga is több régizene együttes (Köztük a Sonora Hungarica Consort és a Custos Consort) alapítója, illetve a Recercare Régizene Műhely tagja.

A Budapesti Zeneakadémián és a Debreceni Egyetemen  kamarazenészi és csellóművészi diplomát szerzett, majd a bécsi Zeneakadémián (Universitat für Musik und Darstellende Kunst, Wien) folytatta tanulmányait, ezúttal viola da gambán, mesterképzésre pedig Lipcsébe iratkozott be.

Nevéhez fűződik a magyarországi alap- és középfokú gamba oktatás elindítása a Kodály Zoltán Kórusiskolában, majd a Pikéthy Tibor és a Ward Mária Zeneművészeti Szakgimnáziumokban, mely utóbbiaknak mai napig tanára.

Nagy Csaba Szentendrén kezdte el zenei tanulmányait,  majd a Debereceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Konzervatórium elvégzése után a Pozsonyi Zeneművészeti Egyetemen szerzett klasszikus gitárművész diplomát. A pengetős régizene iránti szoros kötődéséből fakadóan nemzetközi kurzusokon és előadásokon fejlesztette tovább ismereteit a régizene irányába.
Jelenleg a Veszprémi Dohnányi Ernő Szakgimnáziumban és tagintézményében a Csermák Antal Zeneiskolában tanít klasszikus gitárt és kamarazenét.
Koncertező művészként  (reneszánsz lant, vihuela, barokk lant) a XVI-XVII. század lantzenéjére fókuszál. Repertoárját ritkán játszott, mára csaknem elfeledett szerzők és iskolák lantszerzeményei alkotják.
A középkori és és reneszánsz zenét játszó Recercare Régizene Műhely alapítója, lantosa és művészeti vezetője (Az együttes 2016-ban zeneművészet kategóriában elnyerte a Veszprém Megyei Príma Díjat). Nevéhez fűződik a Veszprémi Régizene Napok valamint az Az első magyar Lant-nap (2015) létrehozása és megszervezése.

A hangverseny költségvetése

A hangverseny személyreszabott költségvetését kérje az info@szaszvarosi.hu e-mailcímen!

Refernciák:

Részlet a CD-ből