HANGZÓ VÁROS – Kőszegi Nyári Zeneakadémia, 2018.
2018. augusztus 29. – szeptember 2., Kőszeg

Énekes és hangszeres mesterkurzusok a Musica Aeterna Művészeti Alapítvány és a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete szervezésében.

Régizene – egyházi zene – improvizáció – kisvárosi terek zenéje.

A kurzus magja és előzménye a Cantor Regis Hungariae elnevezésű régizenei és egyházzenei kurzus, amely eddig négy alkalommal került megrendezésre. 2017-ben már Kőszegen tartottuk, s a város hangulata és adottságai sugallatára született az elhatározás, hogy kibővítjük. Nyitunk a hangszeres képzés és az improvizáció irányába, valamint igyekszünk mind jobban kihasználni Kőszeg város adottságait. A hagyományos mesterkurzusok, szemináriumok és koncertek mellett közös városi improvizációk, istentiszteletek gazdagítják a programot. A kurzusok nyitottak: a Kőszegre látogatók is belehallgathatnak, sőt a kurzus résztvevői is „áthallgathatnak”.

PASSA MEZZO

Szászvárosi Sándor viola da gamba mesterkurzusa

A mesterkurzus középpontjába 16-18. századi olasz osztinátó basszus improvizáció kerül Ortiz, Bassano, Bovicelli, Rognoni művein keresztül, illetve a viola da gambára és csellóra írt reneszánsz és barokk szóló és kamara darabok előadása. Célunk a historikus improvizációk gyakorlatának megismertetése egészen a kezdetektől, – passamezzok, romanesca, sarabande stílusára épülő híres variáció a la folia, chaconne – használva a korunk által felkínált elektronikus eszközöket is. Az improvizáció mellett természetesen foglalkozunk a mesterkurzus növendékei által hozott más, hangszerükre komponált művekkel ország és korszak, valamint tudásszint megkötés nélkül.

Szászvárosi Sándor a historikus előadói gyakorlat képviselőjeként elsősorban a 15-18. század változatos zenei stíluskorszakainak előadására koncentrálja a figyelmét. A Hungaroton Records gambaszólistája, aki amellett, hogy rendszeresen koncertezik Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Portugáliában, Németországban, vagy éppen Csehországban, maga is több régizenei együttes (Köztük a Sonora Hungarica és a Consort Custos Consort) alapítója. A Budapesti Zeneakadémián és a Debreceni Egyetemen kamarazenészi és csellóművészi diplomát szerzett, majd a bécsi Zeneakadémián (Universitat für Musik und Darstellende Kunst, Wien) folytatta tanulmányait, ezúttal viola da gambán, mesterképzésre pedig Lipcsébe iratkozott be. Nevéhez fűződik a magyarországi alap- és középfokú gambaoktatás elindítása a Kodály Zoltán Kórusiskolában, majd a Pikéthy Tibor és a Ward Mária Zeneművészeti Szakgimnáziumokban, mely utóbbiaknak mai napig tanára. Fellépett már a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Zempléni Fesztiválon és az Utrechti Régizene Fesztiválon is (Utrecht Early Music Festival). Felvételei között olyan, a kritika által méltatott lemezek sorakoznak, mint a Telemann- triószonátákat, barokk kontratenor áriákat, Johann Schenk op. 9-es szonátasorozatát, a L’echo du Danube-ot vagy éppen Buxtehude művészetét és korát bemutató korong.

Valamint
EX TEMPORE
Bali János furulya mesterkurzusa

SUPRA LIBRUM
A ’Cantor Regis Hungariae’ egyházzenei mesterkurzus 5. évada Kalmanovits Zoltán és Mizsei Zoltán vezetésével

SINE LITTERA

Andrejszki Judit ének mesterkurzusa

Szállás
Jurisics kollégium (9730 Kőszeg, Szent Imre herceg u. 9.)
3-4 ágyas szobák (mosdó a folyosón)
18 év alatt 2000.-
18 év fölött 2580.-

Egyéb lehetőségek:

Várkör Panzió (9730 Kőszeg, Várkör 100.)
1 fő: 7000 + IFA/szoba
2 fő: 10000 + IFA/szoba
3 fő: 14000 + IFA/szoba

Ebéd:
Boszorkánykonyha (9730 Kőszeg, Jurisics tér 13.) kétfogásos menü 710.-

——–

A jelentkezésről:

A jelentkezéseket 2018. augusztus 20-ig várjuk az alábbi regisztrációs űrlap kitöltésével:

A jelentkezéssel egy időben kérjük, hogy 5000,-Ft regisztrációs díjat fizessenek be, amely a jelentkezéstől való esetleges visszalépés esetén nem visszaigényelhető.

Musica Aeterna Művészeti Alapítvány
10103173-42462900-00000001
Közleményben kérjük feltüntetni: NÉV, reg. adomány Kőszeg

A részvételi díjakat átutalással kérjük befizetni.

A kurzus szervezői csak a szakmai programot tudják biztosítani, ezért az utazás, szállás és étkezés megszervezését a résztvevők maguk intézik.

A 277/1997. (XII. 22.) kormányrendelet értelmében a pedagógusok 7 évenként kötelező 120 órás továbbképzésének 25 %-a legalább 5 órás, nem akkreditált képzések keretében is teljesíthető. A rendezvény végén 25 órás tanúsítvány van módunk kiállítani a részvételről a kurzus teljes időtartamán jelenlévők részére.

A kurzussal kapcsolatos programok, szórólapok letölthetők itt.

A Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.